Nyomtatási nézet

Hol vannak Budapest családbarát részei? Mi tudjuk.

Családbarát éttermek, szállodák, munkahelyek és receptek. Ezeket már mind ismerjük. Az viszont már újdonság, ha egy bank segít megtalálni az ebből a szempontból is tökéletes otthont. Erre vállalkoztunk az FHB bank legújabb ingatlanpiaci projektje során, amely bemutatja, mennyire családbarátak Budapest egyes városrészei.

Az ideális otthon számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen: legyen zöldövezeti, közel az iskolához, a szomszéd sarkon játszótérrel vagy sportpályával. Az ingatlan kiválasztásához nyújt gyakorlati támpontokat újításunk, a Csalábarátkörnyék-index.

„A Családbarátkörnyék-index megalkotását azért éreztük feladatunknak, hogy releváns és kézenfekvő adatok alapján létrehozott mutatóval segítsük eligazodni az otthont, családi fészket kereső ingatlanvásárlóknak a budapesti ingatlanpiacon. A főváros 191 városrészének elemzése nyomán tudunk átfogó képet mutatni a lakáskeresőknek.” – fogalmazott Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese.

Az Családbarátkörnyék-index Budapest 191 városrészére határoz meg egy értéket 0 és 10 között a családok számára legfontosabb szolgáltatásokra, életkörülményekre vonatkozólag. Később ezen értékeket figyelembe véve bárki könnyedén össze tudja hasonlítani az általa vizsgált területi mutatókat, de már nem csak az ingatlanok kora vagy az átlagárak, hanem családbarátságuk alapján is. A mutató két legfontosabb eleme a környezeti és intézményi index. Ezalatt értjük azt, hogy (például) mennyi gondozott zöldfelülettel rendelkezik egy városrész – parkok, családi házak, játszóterek, sportpályák – vagy, hogy mennyire jól ellátott a családok számára fontos intézmények ––– bölcsődék, óvodák, iskolák, orvosi rendelők – elérhetősége terén.

A Családbarátkörnyék-index kidolgozásánál szakértőink a lehető legnagyobb részletességgel vizsgálták az elérhető adatokat.  A városrészek lehatárolásakor az Otthontérkép területegységeire hagyatkoztunk, az értékelésből kizárva természetesen a túl ritkán lakottakat és a lakatlanokat. Végül összesen 191 városrészre végeztük el a számításokat. Mindenekelőtt publikus információkra támaszkodtunk, összegyűjtöttük a budapesti játszótereket, a legnagyobb parkokat, sportpályákat, bölcsődéket, óvodákat, gyermekrendelőket és az általános iskolákat. Az iskolák minőségi besorolásához a kompetenciamérések eredményeit használtuk fel.

Végeredményben a családok számára kulcsfontosságú tényezőket lefedve rangsoroltuk a budapesti városrészeket, az intézményi és környezeti komponens megalkotásával pedig segítséget tudunk adni azoknak is, akik a családbarátság egyik tényezőjét előtérbe helyezik a másikkal szemben.
Budapesten a városrészek nem egységesek, egyes helyek az intézményi minőségben és lefedettségben erősebbek, míg mások inkább természet közeliek és sokszínű sportolási lehetőséget kínálnak a családoknak. A Családbarátkörnyék-index létrehozásának legfőbb motivációja az volt, hogy feltárjuk a Budapesten belüli változatosságot, ezzel is megtámogatva a költözés előtt álló családok döntését.” – mondja Tokodi Gábor.

Akár a jelenlegi lakókörnyezetünkről, akár a jövőbeli, kiszemelt városrészről akarjuk megtudni, mennyire családbarát, a www.csaladbaratkornyek.hu oldalon elérhető a részletes kereső, és a mutatószám megalkotásának módszertana, valamint a városrészek rangsorolása is.

A Családbarátkörnyék-index projektben az FHB Bank szakmai együttműködő partnere a Lokáció Ingatlanpiaci Tanácsadó Kft. és az Otthontérkép.hu

Közzétéve: 2016.10.12. 0:00
A(z) Hol vannak Budapest családbarát részei? Mi tudjuk. az FHB Bank Zrt. közleménye.

Kérdése van?

Hívjon minket

Hívjon minket!

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

Jelzáloghitelek

Segítünk, hogy könnyebb legyen az élet!

  • Számolja ki hiteligénye várható törlesztőrészletét vagy nézze meg, jogosult-e állami támogatásra.

Részletek

  • Az Online Dosszié használatával meggyorsíthatja hitelkérelme benyújtását.

Részletek