Nyomtatási nézet

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsdén

Az FHB:

 • A Budapesti Értéktőzsde egyik legaktívabb kibocsátója: 11 év alatt 8-szor nyerte el a BÉT-en az év hitelpapír kibocsátója díjat.
 • Az első magyar jelzálogbank (1997).
 • A jelzáloglevél-piac úttörője; az első jelzáloglevelet az FHB bocsátotta ki 1998-ban (5 éves, zártkörű, fix 15,5%-os kamatozású jelzáloglevél 780 millió Ft össznévértéken). A magyar tőkepiac az FHB által kibocsátott értékpapírokon tanulta meg, mi a jelzáloglevél.
 • Az első banki hazai kibocsátási program (2002) megalkotója, a BÉT 2002 júliusában a hónap Kibocsátója díjával tüntette ki az FHB-t, abból az alkalomból, hogy a tőzsdére bevezetett FHB papírok össznévértéke akkor már meghaladta a 30 milliárd forintot.
 • Az első (2003) strukturált (SPV) jelzáloglevél kibocsátója, ezért a Euromoney 2004-ben odaítélte az év legjobb strukturált szerkezetű hitel felvevője (The Best Structured Borrower) díjat.
 • Az első (2003) magyar banki nemzetközi program (EMTN) elindítója.

Az FHB 2001 óta folyamatosan vezeti be a BÉT-re az értékpapírjait, először csak jelzálogleveket, 2007-től kezdve kötvényeket, és 2003-tól forognak a tőzsdén az FHB részvényei is. Ma már az FHB által kibocsátott különböző jelzáloglevelek száma jóval meghaladja a százat, s a kötvényekből is már több mint 25 sorozat került forgalomba.

Az első tőzsdei FHB papír az FJ07N01-es jelzáloglevél volt, amelyet a Bank 2001 áprilisában hozott forgalomba. A papír hat éves lejáratú, fix 9,6%-os kamatozású volt, négy sorozatrészletben összesen több mint 6,3 milliárd forintnyit bocsátott ki belőle az FHB, az első sorozatrészlet 2,4 milliárdos volt.

Az FHB az utóbbi 11 évben közel 160 értékpapír-aukciót szervezett a BÉT MMTS rendszerén, azaz az évenkénti átlag meghaladja a 14-et. Az aukciókon közel 486 milliárd forint össznévértékű értékpapírt sikerült értékesíteni, a visszavásárlási aukciókon pedig közel 60 milliárd forint értékben vont ki értékpapírt az FHB.  Az FHB azonban jegyzéses eljárásban forgalomba hozott értékpapírokat is bevezetett a tőzsdére, így 11 év alatt összesen több mint 585 milliárd forint értékű hitelviszonyt megtestesítő FHB papír, azaz átlagosan évente több mint 53 milliárd forintnyi, zömmel jelzáloglevél, kisebb mértékben kötvény került be a BÉT forgalmába.

Az eddigi legforgalmasabb év 2008 volt, akkor összesen 48 papírra szerevezett a Bank kibocsátási, illetve visszavásárlási aukciót a Budapesti Értéktőzsdén, de volt olyan év, amikor egyáltalán nem volt a BÉT-en kibocsátás (2006), a forrásgyűjtés akkor a nemzetközi piacokon zajlott. A jelzáloglevelek állománya 2008-ban volt a legmagasabb, akkor az összvolumen megközelítette az 500 milliárd forintot, ami fokozatosan emelkedett az 1998-as 780 millióról. Az FHB fennállása óta napjainkig összesen 1.212.065.700.000, - Ft össznévértékű értékpapírt értékesített a befektetőknek.

A jelentős aktivitást a BÉT is honorálta: az FHB 11 év alatt 8 alkalommal nyerte el a BÉT-en az év hitelpapír kibocsátója díját.

Értékpapír kibocsátásaival az FHB Jelzálogbank Nyrt. hagyományosan igazodik a befektetői elvárásokhoz: a 2012. február 13-án publikált kibocsátási programjának megfelelően, rendszeres piaci megjelenéssel épít nagyobb és likvidebb sorozatokat, amelyeket bevezet a tőzsdére. Az FHB a következő hónapokban is folytatja forrásbevonási politikáját, és rendszeresen megjelenik aukciókkal a magyar tőkepiacon.

Ticker-rend
Az FHB értékpapírok elnevezési rendje az FJ07N01 2001-es forgalomba hozatala óta változatlan. A tickerben az alábbiak szerint kódolva szerepelnek az adott papír legfontosabb tulajdonságai:

 • az első, „F” betű jelöli a kibocsátó FHB-t;
 • a második „J” vagy „K” (jelzáloglevél vagy kötvény);
 • a következő szám a lejárat évének utolsó két számjegye;
 • a következő két betűből az első jelzi, hogy a sorozat nyilvános kibocsátású (N) vagy zártkörű (Z), a következő pedig lehet fix (F) vagy változó (V) kamatozású, esetleg diszkont (D), illetve inflációhoz kötött (I);
 • végül a két utolsó számjegy az azonos lejáratú, azonos módon kibocsátott, azonos típusú értékpapíroknak a kibocsátás sorrendjéről tájékoztat (pl. az FJ07NF02 sorozat: jelzáloglevél, 2007-es lejáratú, nyilvános, fix, de a kibocsátása később történt).

Mi az a jelzáloglevél?

A jelzáloglevél Magyarországon kizárólag jelzálog-hitelintézet által, a jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló törvény (Jht.) alapján kibocsátott, átruházható értékpapír. A jelzáloglevél más értékpapíroktól abban különbözik, hogy mögötte olyan ingatlanfedezettel biztosított hitelállomány áll, mely esetében a hitelezés mértékét, a fedezetek értékelését, a jelzáloglevelek fedezettségét szigorú jogszabályi normák határozzák meg és a jelzáloglevelek mögötti fedezet folyamatos meglétét törvény alapján vagyonellenőr ellenőrzi. A Jht. a jelzáloglevél fedezetén kívül az azt kibocsátó FHB Jelzálogbank Nyrt., mint jelzálog-hitelintézet tevékenységi kereteit is szigorúan szabályozza, ami tovább növeli az értékpapír biztonságát. Az FHB jelzáloglevelei mögött nem csak a kötelező fedezetek állnak, hanem a törvényi előíráson túlmenően a Bank 13%-os túlfedezettséget, emellett pedig az aktuálisan lejáró jelzáloglevelek tőke- és kamattörlesztésének biztosításához 12 havi csúszó likviditást is vállal.

A jelzáloglevél előnyei:

 • mérsékelt kockázatú a mögöttes ingatlanfedezetnek és a szigorú törvényi szabályozásnak köszönhetően,
 • megbízható közép és hosszú távú befektetés, 2-15 éves futamidővel,
 • a hasonló futamidejű állampapírokat meghaladó hozamlehetőség.
Az év tőzsdei hitelpapír kibocsátója - 2011 Az év tőzsdei hitelpapír kibocsátója - 2010
Az év tőzsdei hitelpapír kibocsátója - 2008 Az év legjobb hitelpapír kibocsátója - 2005
Az év legjobb hitelpapír kibocsátója - 2004 Az év legjobb hitelpapír kibocsátója - 2003
Az év legjobb hitelpapír kibocsátója - 2002 Az év legjobb hitelpapír kibocsátója - 2001

Kérdése van?

Hívjon minket

Hívjon minket!

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

Bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások

A Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által készített lakossági tájékoztató kiadvány

Jelzáloghitelek

Segítünk, hogy könnyebb legyen az élet!

 • Számolja ki hiteligénye várható törlesztőrészletét vagy nézze meg, jogosult-e állami támogatásra.

Részletek

 • Az Online Dosszié használatával meggyorsíthatja hitelkérelme benyújtását.

Részletek