Főoldal/
Üzleti ügyfelek / Tudnivalók / Felgyorsuló Forint Átutalások
Nyomtatási nézet

Felgyorsuló Forint Átutalások

Tisztelt Ügyfelünk!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy 2012. július 2-ától két kedvező változás is történt az Ön számára a belföldi pénzforgalomban:

1. Felgyorsul az elektronikus úton kezdeményezett belföldi, konverzió nélküli, forint átutalások lebonyolítása, amelyeket Ön más banknál vezetett számlára indít, vagy az Ön bankszámlájára érkezik.

A változások kizárólag:

 • az elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon kezdeményezett,
 • eseti forint átutalás, rendszeres állandó összegű átutalás, csoportos átutalás tranzakciókat érintik.

2. Emellett lehetőség van az eddiginél több adat közlésére és fogadására is a fent részletezett forint átutalások esetében.

A változásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az alábbiakban foglaljuk össze:

I. A „4 órás szabály”

A Magyar Nemzeti Bank rendelete  szerint az úgynevezett „4 órás szabálynak” megfelelően a pénzforgalmi szolgáltatók (bankok, takarékszövetkezetek) 2012. július 2-ától biztosítják, hogy az ügyfeleik által az úgynevezett tárgynapi (vagyis aznapi) teljesítésre meghatározott időszak alatt (a benyújtási határidőig) elektronikus úton indított belföldi forint átutalások, a befogadástól számított legkésőbb 4 órán belül eljussanak a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójához. A rendelet másik rendelkezése pedig garantálja, hogy az így továbbított átutalás összege haladéktalanul a kedvezményezett rendelkezésére álljon.

Az aznapi teljesítés kimondottan az elektronikus úton benyújtott Forint átutalásokra vonatkozik, de a Pénzforgalmi szolgáltatóknak lehetőségük van a papír alapon benyújtott Forint átutalások esetében is alkalmazni az aznapi teljesítést. A Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. annak érdekében, hogy az Ön belföldi forint átutalási megbízásai minél gyorsabban teljesülhessenek, a papír alapon benyújtott belföldi forint átutalások esetében is lehetőséget nyújt 2012. július 2-tól (az Ön választásától függően) az aznapi teljesítésre.

Elektronikus megbízásnak minősül minden olyan fizetési megbízás, amelyet a megbízó elektronikusan küld be a bankjához. Ilyen az elektronikus banki rendszereken benyújtott valamennyi tranzakció, továbbá a telefonon megadott rendelkezés, ide nem értve a faxon benyújtott megbízást.

A 4 órás teljesítési határidő szabálya alá azok a forintban történő, különböző pénznemek közötti átváltást (konverziót) nem igénylő elektronikus úton benyújtott  belföldi forint átutalások tartoznak, amelyek keretében mind a fizető fél, mind a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatója Magyarországon belül végzi tevékenységét.
Típusai:

 • eseti és rendszeres átutalás / állandó megbízás.
 • csoportos átutalás.

A fentieken túlmenő belföldi megbízásokra (pl: csoportos beszedés, hatósági átutalás stb.) viszont nem vonatkozik a „4 órás szabály”, vagyis ezek a továbbiakban is a jelenleg érvényben lévő elszámolási rendszerben (T+1 napon) kerülnek elszámolásra.

II. Szakaszos elszámolás

Az új rendszerben, az első szakaszban beérkező tételek jóváírása 10 óra körül, az utolsóké 18:00 körül várható. A kimenő tételek befogadása a reggeli óráktól várhatóan legkésőbb 16 óráig történik.

Amennyiben egy elektronikus megbízás a benyújtási határidőn belül megérkezik a bankunkba, akkor azt még aznap feldolgozzuk. Amennyiben az aznapi 4 órás teljesítésre előírt benyújtási határidő után érkezik a bankhoz a kötelezett megbízása, akkor azt a tranzakciót másnap az első ciklusban dolgozzuk fel, így a kedvezményezett számláján 10 óra körül kerül sor a jóváírásra.

III. Bővített adattartalom

A bankközösség határozott arról, hogy a belföldi fizetési forgalomban, az egyszeri és a rendszeres átutalási megbízásoknál bevezeti a SEPA  szabványhoz hasonló adattartalmat, amelyről pontos leírás már hozzáférhető a GIRO Zrt. honlapján. Ennek köszönhetően opcionális használatú mezőkkel bővülhet a megbízások és a bankszámlakivonat adattartalma. Így a vállalatoknak lehetősége lesz használni a SEPA átutalásoknál (SCT) már ismert mezők nagy részét, valamint élvezhetik az egyes mezők karakterhossz bővüléséből eredő előnyöket is.

Az adattartalom bővülésével – többek közt – lehetőség nyílik a kedvezményezett, illetve az eredeti megbízó megadására is, ami biztosítja a más nevében, illetve a más javára történő átutalások kezdeményezését, illetve fogadását is. A bővülő adattartalom számos egyéb előnyt kínál a különböző vállalatirányítási rendszerek és banki számlavezető rendszerek automatikus kommunikációjának fejlesztésére és bővítésére.

A csoportos átutalás – noha érintett a 4 órás elszámolásban – adat struktúrája – ügyfél és bank viszonylatában – és tartalma nem változik.

Az Ön által opcionálisan megadható új azonosítók, adatok a 2012. július 1-től hatályos Vállalati Alaphirdetmény 3.5. pontja szerint az alábbiak:

 • Átutaló Szervezeti azonosítója
 • Átutaló Személyes azonosítója
 • Tényleges fizető fél neve
 • Tényleges fizető fél szervezeti azonosítója
 • Tényleges fizető fél személyes azonosítója
 • Kedvezményezett szervezeti azonosítója
 • Kedvezményezett személyes azonosítója
 • Tényleges kedvezményezett neve
 • Tényleges kedvezményezett szervezeti azonosítója
 • Tényleges kedvezményezett személyes azonosítója
 • Közlemény
 • Átutaló hivatkozása a műveletre

IV. Várható következmények

Az elektronikus átutalásokat a jövőben a fizetési kötelezettség esedékességének napján (az új – a 4 órás teljesítésre biztosított - benyújtási határidőt figyelembe véve) elindítani.

A napközbeni elszámolási rendszer nyújtotta előnyök minél teljesebb kihasználása érdekében hasznos és szükséges lehet, a vállalat meglévő számlázási, számviteli folyamatainak és rendszereinek, valamint tranzakciós szokásainak áttekintése, újra gondolása. A likviditásmenedzsmentjük optimalizálásával költséget tudnak megtakarítani.

Az új elszámolási rendszer bevezetése az alábbi Általános Szerződési Feltételek és Hirdetményi változásokat vonja maga után Bankunknál:

Kérjük, használják a Gyakran Ismételt Kérdések dokumentumot is, amiben további hasznos információkat találhatnak. Honlapunkat is rendszeresen frissítjük, és közvetlenül is küldünk Önöknek a témával kapcsolatban tájékoztatást.

További információk találhatók az alábbi internetes oldalakon:
www.mnb.hu
www.pszaf.hu
www.giro.hu
www.sepahungary.hu
www.bankszovetseg.hu

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdésük, kérdése van, kérjük, hívja a hét minden napján 0-24-ig elérhető telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06 40 344 344-es telefonszámon, vagy keresse fel bármely bankfiókunkat.

Tisztelettel,
Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.

1 2010. január 1-én életbe lépett 18/2009. MNB rendelet 2012. július 1-én hatályba lépő 17§(2) szerint

2 SEPA: Single Euro Payment Area, Egységes eurofizetési övezet – lásd pl. www.sepahungary.hu

Kérdése van?

Hívjon minket

Hívjon minket!

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

Bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások

A Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által készített lakossági tájékoztató kiadvány

Jelzáloghitelek

Segítünk, hogy könnyebb legyen az élet!

 • Számolja ki hiteligénye várható törlesztőrészletét vagy nézze meg, jogosult-e állami támogatásra.

Részletek

 • Az Online Dosszié használatával meggyorsíthatja hitelkérelme benyújtását.

Részletek